Några självförsvarstips

Självförsvar är en viktig färdighet att ha för att skydda sig själv och andra i farliga situationer. Här är några av de bästa metoderna för självförsvar.

 1. Kampsport

Kampsport är en av de mest effektiva metoderna för självförsvar. Det ger dig förmågan att försvara dig själv mot en attacker med slag och sparkar. Det finns många olika typer av kampsporter att välja mellan, inklusive karate, taekwondo, jiu-jitsu och boxning. Det är viktigt att hitta en skola eller instruktör som är erfaren och kvalificerad, och att träna regelbundet för att få det mesta av din träning.

 1. Krav Maga

Krav Maga är en israelisk självförsvarsform som utvecklades för militära och polisiära enheter. Det fokuserar på att snabbt neutralisera en attacker genom att använda den attackerande personens kraft mot dem. Krav Maga är en av de mest effektiva metoderna för självförsvar, eftersom det är lätt att lära sig och använda i verkliga situationer. Det finns många skolor och instruktörer som erbjuder Krav Maga-träning.

 1. Självförsvarsspray

Här läser du mer om självförsvarssprayer och överfallslarm.

 1. Självförsvarskurser

Självförsvarskurser är ett bra sätt att lära sig tekniker och strategier för självförsvar. Det finns många olika typer av kurser att välja mellan, inklusive kvinnors självförsvar, rånförebyggande och anti-kidnapping. Kurserna är vanligtvis ledda av erfarna instruktörer och innehåller både teoretiska

Några korta tips om hur du kan hantera överfall

 • Identifiera hotet i tid och undvik situationer som kan vara farliga.
 • Var förberedd på att försvara dig själv, men undvik att provocera eller utmana hotet.
 • Var beredd att fly om det är möjligt.
 • Använd din omgivning till din fördel, t.ex. genom att använda föremål som du har tillgängliga som vapen.
 • Försök att träffa känsliga delar av kroppen, såsom ögon, näsa, hals och ljumskar.
 • Slå så hårt du kan och försök att slå flera gånger.
 • Anropa hjälp så snart det är möjligt.

Källa: ”Självförsvar – En handbok i kvinnors självförsvar” av R.A.C. Smith, Paladin Press, 2002.