Bästa försvarsspray (överfallsspray) 2024 – En köpguide

Den här sidan är en köpguide till försvarsspray med tips och råd samt recensioner av bästa produkter. Vi har testat och utforskat produkter i olika kategorier för att ge dig underlag för ditt köpbeslut. Förhoppningsvis hittar du helt rätt produkt, bästa försvarssprayen, för att minska din otrygghet och detta på ett helt lagligt sätt.

Det finns tydliga tecken på att den upplevda otryggheten i samhället ökar. En sådan otrygghet kan leda till begränsningar i vardagslivet och en allmän oro. Många drar sig för att promenera, ge sig ut på löpning och rasta hunden när det är mörkt.

Som privatperson har du flera sätt att stärka din trygghet. Ett mycket påtagligt sätt är produkter för personskydd och självförsvar. Överfallslarm är en produkt att nämna, försvarsspray en annan.

En försvarsspray förblindar angriparen så att hen blir oförmögen att fortsätta sitt angrepp. Sprayen innehåller vanligtvis också färg som inte går att tvätta bort. Med en sådan spray kan du få ett effektivt komplement till ett sunt riskmedvetande. Här presenterar vi en bäst i test lista med försvarsspray, följt av mer detaljerad information om produkterna och en köpguide för vad du kan tänka på vid köp. Nu börjar vi!

Försvarsspray – Bäst i vårt test

Vår genomgång visar att det finns många försvarssprayer av hög kvalitet som också är enkla att använda. De produkter vi har valt ut är våra toppval inom ovan kategorier.

För att du ska kunna göra det bästa köpet utifrån dina förutsättningar rekommenderar vi att du läser vår köpguide. Där finns många bra tips på vad du kan tänka på när du jämför spray mot överfall. Se också våra svar på några vanliga frågor! Sidan innehåller annonser.

Resultatet av våra test – Bästa försvarsspray

Bäst i test
Bodyguard Knock Out
9.6

Utifrån prov, insamling av fakta och en titt på vad användare upplever har vi valt ut Knock Out  som vår ”bäst i test” för försvarssprayer för privatpersoner. Argumenten för den här utmärkelsen är många!

Enligt oss är det mycket viktigt att en överfallsspray är enkel att använda och precis så gäller för Knock Out. Vi menar också att det är centralt att räckvidden är lång. Räckvidden för Knock Out är hela fyra meter, vilket är rekord bland lagliga sprayer på den svenska marknaden.

Det finns även ytterligare fördelar med den här produkten. Till exempel blir smärtan och svedan på grund av innehållet av alkohol och mentol mycket påfrestande för angriparen. Dessutom färgas angriparens ansikte (röd färg).

Ytterligare en sak som verkligen talar för Knock Out är formulan med ”tunga droppar”. Idén är att dropparna blir mindre påverkade av väder och vind, vilket ökar träffsäkerheten. Det finns också ett inbyggt sikte i locket.

Vad säger då kunderna om Knock Out? Användare upplever att denna spray är kompakt och liten och att dess funktion och styrka gör att man kan känna sig lite tryggare utomhus när det är mörkt till exempel vid promenad, löpning eller hundrastning.

Utifrån funktion, användarvänlighet och kundernas omdömen är vår slutsats att Knock Out är nummer ett bland försvarssprayer överlag. Om du väljer den här produkten får du en mycket kompetent och effektiv spray för ditt skydd.

OBS! Viktigt att veta är att Knock Out är en engångsprodukt. Vid användning töms hela behållaren.

Varför är Knock Out främst enligt oss?

 • Mycket stark formula
 • Rödfärgning
 • Räckvidd på upp till 4 m
 • Hög träffsäkerhet

Specifikationer

 • Lagligt: Ja
 • Räckvidd: Upp till 4 m
 • Innehåll: Alkohol, mentol, röd färg, gel
 • Volym: 40 ml
 • Vikt: 56 gram

Ca pris: 199 kr

Innehåller reklamlänk

Bästa säkerhetspaket
Screamer 140 dB och Knock Out
9.5

Vi anser att det kan ge en extra trygghet att ha inte bara en utan två produkter för personskydd i handen eller fickan. En given kombination är larm och försvarsspray.

Vår genomgång visar att det finns några olika paket för överfallsskydd för privatpersoner att välja mellan. Våra tester visar också på att kombinationen med överfallslarmet Screamer 140 dB och överfallssprayen Knock Out kan vara ett utmärkt val. Det här paketet är vårt toppval när det handlar om bästa säkerhetspaket.

Studier pekar på att ljudvolymen är central för att avskräcka angripare. Screamer 140 dB har en ljudvolym som motsvarar att stå bredvid jetmotorerna på ett flygplan.

140 dB är också människans absoluta smärtgräns! Det är det högsta värdet bland produkterna i vår genomgång och vår slutsats är att Screamer är ett givet val bland personlarm.

I det här paketet ingår alltså också försvarssprayen Knock Out. Även denna produkt är mycket kompetent bland annat med en räckvidd på 4 m, rödfärgning av angriparen och en mycket effektiv formula.

Vi har valt ut det här säkerhetspaketet utifrån att de båda produkterna är oerhört effektiva. Kombinationen kan göra att du känner dig betydligt tryggare i mörker och ovana miljöer till exempel när du ger dig ut på löpning.

Ca pris: 399 kr

Innehåller reklamlänk

Bästa kombinationsmodell
Plegium Smart
9.7

Den bästa försvarssprayen med larm, spray, GPS och SMS i vår genomgång är svensktillverkade Plegium Smart. Den har en mängd smarta funktioner och dessutom uppskattas den av kunderna.

När du funderar på vilken försvarsspray som du vill köpa kan du fundera på att välja en kombinerad produkt. Vi anser att det kan vara smart att kombinera flera varianter av personskydd för ökad trygghet.

Med Plegium Smart kombinerar du automatiskt en överfallsspray med ett överfallslarm. Dessutom kan du koppla sprayen till din mobil via bluetooth. Mobilen kan då skicka SMS och ringa nödsamtal automatiskt vid angrepp. Detta ställer du in i förväg i en app.

Vi bör också säga något om designen. Plegium Smart är designad för att ligga bra i handen och enkelt kunna aktiveras genom att fälla upp ett skyddslock. Den här designen gör det bekvämt att bära med sig sprayen och enkelt att aktivera funktionerna.

Plegium Smart är en storsäljare och många kunder har lämnat omdöme och betyg. På märkets egen hemsida är betyget maximalt (5 av 5) och produkten får överlag mycket fina lovord.

OBS! Sprayen, ljudet och ljuset aktiveras med en enda knapp. Det går alltså inte att aktivera en specifik funktion separat. Det kan innebära en utmaning när det handlar om att sikta med spraystrålen.

Varför är Plegium Smart främst i sin kategori?

 • Överfallslarm och spray i ett
 • Spray med mentol och röd färg
 • Siren på 130 dB
 • Uppkoppling via bluetooth för SMS och nödsamtal
 • LED-lampor

Ca pris: 399 kr

Innehåller reklamlänk

Bästa budgetspray
Plegium Budget
9.1

Vi har undersökt utbudet av självförsvarssprayer med en lite mindre prislapp. Utbudet är brett och det är kanske inte precis alla produkter som håller den kvalitet som krävs. Vår genomgång visar dock att det finns några guldkorn.

Plegium Budget är lillebror till märkets mer avancerade modeller. Den är avskalad i jämförelse med andra produkter men som budgetval anser vi att den erbjuder högst kvalitet för pengarna.

När vi har tittat närmare på Plegium Budget har vi imponerats bland annat av räckvidden (upp till 3 m), formulan i sprayen som ger sveda och smärta av mentol samt att sprayen färgar angriparen röd. Det är dessutom inte fel att Plegium är ett svenskt varumärke med tillverkning i Sverige!

Även användare verkar uppskatta Plegium Budget. Produkten har många ”tummen upp” eller liknande hos olika elektronikkedjor. Den här modellen är inte den främsta, men den har en given plats på en topplista.

Specifikationer

 • Lagligt: Ja
 • Räckvidd: Upp till 3 m
 • Innehåll: Mentol, röd färg
 • Volym: 32 ml
 • Vikt: 40 gram

Ca pris: 179 kr

Innehåller reklamlänk

Bästa premium
Defense by Tony
9.7

I våra tester av försvarssprayer har vi hittat några mer unikt designade produkter, men de flesta har ändå ett likartat utseende. Defense by Tony liknar dock ingen annan spray. Den liknar mer en parfymflaska än en produkt för personskydd!

När vi provar och utforskar tittar vi självklart bakom design och form. Vad kan då Defense by Tony bjuda på? Sprayen innehåller en formula med mentol som irriterar ögonen. Vätskan är också färgad och färgen går i princip inte att tvätta bort. Räckvidden för strålen är upp till 4 meter, vilket är utmärkt.

Vi har valt ut den här sprayen till bästa premium på grund av dels dess kapacitet, dels designen. Men, designen har ju ingen påverkan på effekten? Det är sant, men den psykologiska effekten går inte att räkna bort.

Defense by Tony levereras i en gåvobox med certifikat (att produkten är laglig) och en broschyr med tips. Bara det kan göra att det känns roligare att äga den här försvarssprayen och att du då är mer noggrann med att använda den ofta.

Hela konceptet med gåvobox gör naturligtvis också att Defense by Tony kan vara en perfekt present på födelsedagen, Mors dag eller någon annan bemärkelsedag.

Specifikationer

 • Lagligt: Ja
 • Räckvidd: Upp till 4 m
 • Innehåll: Alkohol, mentol, röd färg
 • Volym: 40 ml
 • Vikt: 56 gram

Ca pris: 449 kr

Innehåller reklamlänk

Bästa försvarsspray mot hundar
Dog Defense
9.3

En variant på spray som skydd mot överfall är en som kan användas på hundar för att avvärja hotfulla situationer. I våra genomgångar har vi identifierat några stycken försvarssprayer mot hundar och vårt val som bästa försvarsspray mot hundar är Dog Defense.

En unik konkurrensfördel som vi ser med Dog Defense är att den verkar omedelbart för att stoppa attacker och bryta upp bråk.

Först och främst orsakar Dog Defense irritation i hundens slemhinnor på grund av innehållet av mentol. För det andra ger mentolen en kylande effekt på huden. Det skapar samma psykologiska och avskräckande effekt som om du sprutar vatten på huden.

Vår genomgång visar att spray mot hundar kan ha mycket god effekt. E-handlaren Bodyguard har utfört tester av Dog Defense på olika skarpa lägen och hotfulla situationer.

Exempel på utförda prov handlar om slagsmål mellan två hundar och lägen då två eller flera hundar har behövt separeras. I alla prov har Dog Defense orsakat reaktioner som har löst situationerna.

Specifikationer

Lagligt: Ja
Räckvidd: Upp till 3 m
Innehåll: Vatten, etanol, mentol
Volym: 50 ml
Vikt: 65 gram

Ca pris: 179 kr

Innehåller reklamlänk

Köpguide – så här köper du bäst försvarsspray

bästa försvarssprayen

Det är tydligt att försvarsspray fungerar bra för att avskräcka angrepp och attacker. Bara att ha en överfallsspray i handen kan också öka den upplevda tryggheten och säkerheten.

Att välja helt rätt bland produkterna behöver dock inte vara så enkelt. Redan här kan vi säga att risken att göra helt fel val är ganska liten, men ju bättre köp desto bättre är det ju.

Med en försvarsspray kan du avvärja attacker genom att spreja en koncentrerad stråle med alkohol och mentol i ansiktet på angriparen. Den här kombinationen orsakar en mycket kraftig smärta och sveda, vilken i praktiken gör angriparen tillfälligt blind.

När angriparen inte kan se och dessutom försöker hantera smärtan kan du avlägsna dig från platsen och larma. De allra flesta produkter innehåller också röd eller blå färg, vilket kan underlätta polisens arbete med identifiering.

När du väljer vilken försvarsspray du vill köpa kan du fundera på funktioner, användarvänlighet, antal användningar, design och naturligtvis också pris.

I den här konsumentköpguiden presenterar vi hårda fakta, svar på vanliga frågor, saker du kan tänka extra på samt resultat från tester och recensioner.

Vi skriver om allt du kan tänkas behöva fundera på och dessutom kan du se och läsa om vilka produkter som vi anser vara de främsta. Vi hoppas att vi kan underlätta ditt köpbeslut!

Att tänka på när man ska köpa försvarsspray

När du väljer vilken spray du ska använda i vardagen finns det självklart några saker att tänka på. Att köpa försvarsspray är kanske inte en enorm investering men det är alltid bra att göra rätt från början.

I våra tester har vi sett att det finns olika specifika funktioner att jämföra. Enligt oss är det en god idé att gå igenom punkterna nedan. Då kan du få mer kött på benen och se vilken produkt som är optimal för dig. Nedan har vi tagit hänsyn till när vi har valt och testat produkter för vår topplista.

skydda dig med försvarsspray

Köp bara laglig försvarsspray

Alla produkter här i våra recensioner är lagliga att använda. Det som avgör lagligheten är vad själva vätskan innehåller. Försvarssprayer med ämnet capsaicin klassas som vapen och för sådana krävs tillstånd från Polisen. Anledningen är att capsaicin kan ge bestående men på hälsan.

En blandning av mentol och alkohol är dock laglig och det är denna mix som finns i de flesta överfallssprayer. Effekten av mentol och alkohol blir bara marginellt mindre än effekten av capsaicin.

Hur lång är räckvidden?

Räckvidden i en spraybehållare som enkelt ryms i handen är naturligtvis begränsad. Dock finns det produkter som når längre bort än andra.

När du väljer mellan försvarssprayer är det vår uppfattning att du bör välja en med en räckvidd på minst 3 meter. Ännu bättre är om räckvidden är 4 meter (vilket är maximal räckvidd i vår genomgång). 4 meter är inget långt avstånd om en angripare attackerar framifrån men det kan vara tillräckligt.

Ett sätt att jämföra räckvidd är att undersöka formulan i innehållet. Sprayer med gel med så kallade ”tunga droppar” påverkas mindre av vind och regn, vilket naturligtvis är bra.

När vi har tittat på försvarssprayer har vi också undersökt frågan om hjälp med att sikta. De flesta produkter guidar strålen mot målet på olika sätt, men du gör klokt i att kika närmare på just den här saken.

Kan sprayen användas flera gånger?

Vissa överfallssprayer kan användas flera gånger (tills behållaren är tom). För andra produkter töms hela innehållet vid användning. Det finns såklart fördelar och nackdelar med båda konstruktioner.

Sprayer som kan användas flera gånger kan du alltid använda minst ett par gånger. Samtidigt är det svårt att veta hur mycket som finns kvar i behållaren. För engångsprodukter får du helt enkelt slänga behållaren när du har tömt den.

Enligt oss är det här valet helt upp till dig. Vi anser att det inte finns något givet val egentligen. Fundera gärna ett par gånger på den här frågan innan du gör ett köp.

Hur är designen?

Att tala om design och försvarssprayer är kanske inte helt givet. Att tala om design och ergonomi är mer naturligt. Det ska vara enkelt att använda en spray för ditt skydd och du ska snabbt kunna spraya. Designen kan antingen stödja det eller vara ett hinder.

När vi testat olika försvarssprayer har vi sett att de flesta har en design med ett fliplock som kan hanteras med en hand. Vissa har också en mer ergonomisk design formad efter handen för att hjälpa till ytterligare.

Titta gärna noggrant på designen för att få en bild av hur sprayen kan ligga i handen och fungera. Tycker du om löpning kan du tänka dig hur du kan hålla i sprayflaskan när du springer. Har du hund kan du fundera på hur du kan hålla och hantera flaskan på dina hundpromenader. Vi anser dock att design inte ska vara den främsta faktorn i ditt köpbeslut.

Ska du välja en kombinerad produkt?

I vår genomgång av sprayprodukter har vi hittat ett antal kombinerade produkter. Vad vi menar med det är försvarssprayer som också är överfallslarm och eventuellt också har lampor, GPS, GSM och SMS.

Vi anser att en sådan här kombinerad spray/larm-produkt nog är det bästa köpet. Du får helt enkelt flera trygghetsfunktioner i ett och du behöver egentligen inte göra avkall på något. Prislappen blir självklart något högre men det är kanske mindre viktigt i sammanhanget.

försvara dig på joggingrundan

Köp i butik eller på nätet

Försvarssprayer har funnits i många år och det finns ganska många tillverkare. Glädjande är att flera av de större märkena i svenska butiker och svensk e-handel är just svenska.

Plegium är ett spännande varumärke som grundades 2016. I sortimentet finns nu både ganska enkla modeller och produkter med både larm, spray, ljus och uppkopplade funktioner.

Bodyguard är ett annat svenskt varumärke. Idag är Bodyguard faktiskt störst i Sverige på självförsvarsprodukter. Det var redan 1996 som tillverkaren slog upp portarna.

Ett av Bodyguards varumärken är Knock Out, vilken förmodligen är den mest sålda överfallssprayen i Sverige. Som du ser i vår topplista anser vi att Knock Out också är bäst i test.

Försvarssprayer från Plegium, Bodyguard och Knock Out kan du köpa online i olika webbutiker. För att få det mest förmånliga priset är vår rekommendation att du köper online. Se vår topplista och gå via våra länkar för att få bra pris och enkel och snabb leverans.

Handlar du hellre i fysiska butiker finns bland annat Plegiums produkter hos de stora elektronikkedjorna. Biltema, Kjell & Company och Clas Ohlson är andra alternativ när du ska köpa överfallsspray.

Så här har vi gjort vårt test

De produkter som du hittar i vår topplista är alla av en mycket hög kvalitet i alla delar. Det handlar verkligen om de bästa försvarssprayerna. Hur gör vi då för att ta fram en topplista?

Som förberedelse för våra prov börjar vi med att göra en översikt av utbudet. Därefter undersöker vi produkternas egenskaper, tittar på expertbetyg och undersöker omdömen och betyg från kunder. En sådan översikt ger en bra bild av vilka produkter som kan vara de främsta.

Därefter presenterar vi ett antal produkter för vår panel (om möjligt). Omdömen och betyg från panelen går in i vår sammantagna bedömning och slutligen kan vi ta fram en topplista.

Av naturliga skäl har vi inte kunnat prova olika försvarssprayer i skarpt läge. Av den anledningen har vi fått förlita oss på dels tillverkarnas uppgifter, dels kunders omdömen. Tillverkarna är skyldiga att göra omfattande tester, bland annat för att få polisintyg, och vi anser att det går att lita på dessa helt och hållet.

FAQ – Vanliga frågor om försvarsspray

Vad säger lagen om försvarsspray?

Alla har en så kallad nödvärnsrätt enligt Brottsbalken. Den rätten innebär att man får göra motstånd på olika sätt om man utsätts för hot eller angrepp.

Du får göra motstånd med din kropp samt med eventuella ”naturliga vapen”. Naturliga vapen är väska, nycklar, paraply och liknande. Du får dock inte göra motstånd med vapen.

Spray som innehåller capsaicin betraktas som vapen i lagens mening. Spray med mentol och alkohol är däremot inte vapen. Det är alltså fullt tillåtet att inneha och använda överfallsspray med detta innehåll.

Blir man blind av försvarsspray?

En spray med alkohol och mentol irriterar ögonen och ger sveda och smärta. Det blir mycket svårt att se och att hålla ögonen öppna. Någon faktisk blindhet uppstår dock inte.
Effekten av sprayen avtar successivt och den tillfälliga blindheten försvinner efter några minuter. Svedan och smärtan går naturligtvis inte över lika fort.

Hur länge räcker en försvarsspray?

Vissa modeller har ett innehåll som räcker till flera användningar, ofta upp emot tio stycken. Andra varianter är engångsprodukter som du får kasta efter användning.

Finns det några risker med överfallsspray?

Det finns risker med allt. När det gäller överfallsspray finns en risk att du skadar dig själv vid användning. Det handlar om att du av misstag kan spraya dig själv. Dessutom finns risken att en angripare trappar upp sitt angrepp om hen blir uppretad av ditt försvar.
Vi kan också nämna en risk som har med riskmedvetenhet att göra. Du ska inte lockas att tumma på din trygghet och säkerhet bara för att du har en överfallsspray i fickan.

Hur ska jag bära min försvarsspray?

Du kan hålla din spray i handen, i ett hölster i bältet eller i fickan. Huvudsaken är att du mycket snabbt kan komma åt sprayflaskan och aktivera den. Den gör ingen nytta långt ner i din handväska.

Summering

Med en försvarsspray kan du stärka din trygghet och säkerhet. Du får ett verktyg för att avskräcka och skrämma bort angripare som är mycket effektivt.

I vårt test har vi tittat på försvarssprayer i sex olika kategorier och utsett den främsta produkten i varje. Sinsemellan har kategorierna lite olika karaktär och du gör klokt i att tänka lite kring vilka funktioner du behöver. Oavsett kategori kommer du dock alltid att göra ett bra köp om du väljer från vår topplista.

Utifrån våra tester och jämförelser har vi valt ut Knock Out som bäst. Du hittar länkar och mer information ovan.

Testvinnare överfallsspray – Bäst i test

Källor

Denna konsumentköpguide för överfallsspray inkluderar recensioner av sex stycken produkter. Vi har hämtat information om specifikationer från olika inköpsställen. Vi har också sökt fram produktdatablad och tagit del av kunders omdömen.

Källor för generell information om försvarsspray inkluderar Bodyguard, Plegium och Polisens sida om farliga föremål (länk). Fakta om upplevd trygghet har hämtats från Brottsförebyggande rådet (länk).

För vissa produkter har vi inhämtat kundomdömen från olika källor. Det gäller Plegium Smart (länk) och Knock Out (länk). För produkten Dog Defense har vi inhämtat provresultat från Bodyguards hemsida (länk).